Filters use abnormal amount of CPU [FIXED in 1.9.5]

Found a bug? Post it here.
Post Reply
User avatar
Logickin λ
Posts: 19
Joined: Sat Sep 08, 2018 8:31 pm

Filters use abnormal amount of CPU [FIXED in 1.9.5]

Post by Logickin λ » Mon Apr 01, 2019 8:28 am

This happened to my 64 bits windows laptop with Sunvox 1.9.4c release:

One day, I am going to listen some other song in the example file. Listening to Twistboy - Good times, then I am wondering:
Why is the intro part so laggy, I remember it doesn't sound like that before.

So I did some investigation. I use one of the classic exciter module inside one of the example due to the number of filters. To make the test fair, I added a generator at the input and save that as a project, making the set up to be identical. Loaded 2 version of sunvox, 1.9.4c and 1.9.3b, I play a single notes from the input, returned the following result:

1.9.3b:
initial condition: 0%; Note playing: 2.2%; After the note stops: 2% fade to 0%

1.9.4c
initial condition: 0%; Note playing: 2.2%; After the note stops: jumps around 40% to slowly fade to 0%

Here is the video about reproducing the performance issue:


extra notes:
It also affects on the filter inside the analogue generator.
Tried Sunvox and Sunvox for old CPU, returning the similar result.
Should be related to this post: viewtopic.php?f=16&t=4767
Yes, that little bird head robot in discord is me.

My sound cloud: https://soundcloud.com/logickinlambda
My bandlab: https://www.bandlab.com/logickinlambda (this account will be used for posting s****y sound experiment in future)

User avatar
NightRadio
Site Admin
Posts: 3139
Joined: Fri Jan 23, 2004 12:28 am
Location: Ekaterinburg. Russia
Contact:

Re: Filters use abnormal amount of CPU when idling after an input

Post by NightRadio » Mon Apr 01, 2019 12:50 pm

Thank you!
Seems it's only observed in 64-bit version for Windows. 32-bit one works fine.
I will try to fix it soon

User avatar
SawZer
Posts: 208
Joined: Sun Jun 19, 2011 2:26 am
Location: Texas

Re: Filters use abnormal amount of CPU when idling after an input

Post by SawZer » Mon Apr 01, 2019 9:12 pm

I encountered this when working on my compo submission. My workaround was just Bypass the exciter when not in use :p
Creator of the BOX10SVC

User avatar
Logickin λ
Posts: 19
Joined: Sat Sep 08, 2018 8:31 pm

Re: Filters use abnormal amount of CPU when idling after an input

Post by Logickin λ » Mon Apr 15, 2019 5:50 am

NightRadio wrote:
Mon Apr 01, 2019 12:50 pm
Thank you!
Seems it's only observed in 64-bit version for Windows. 32-bit one works fine.
I will try to fix it soon
Thank you for your reply, I tried 32bit version of sunvox and it work without a single lag. :)
I encountered this when working on my compo submission. My workaround was just Bypass the exciter when not in use :p
Oh interesting, I don't notice that bypassing the module will reduce the CPU usage, thanks!
Yes, that little bird head robot in discord is me.

My sound cloud: https://soundcloud.com/logickinlambda
My bandlab: https://www.bandlab.com/logickinlambda (this account will be used for posting s****y sound experiment in future)

User avatar
NightRadio
Site Admin
Posts: 3139
Joined: Fri Jan 23, 2004 12:28 am
Location: Ekaterinburg. Russia
Contact:

Re: Filters use abnormal amount of CPU when idling after an input

Post by NightRadio » Thu Sep 19, 2019 5:54 pm

Fixed in the upcoming v1.9.5

Post Reply